B! Ihmisistä on moneen junaan ja kyytiin mahtuu myös sitoutuneita ihmisiä. Moiset inspiroivat ihmisyksilöt voivat olla harvassa, vaan tarjoavat sitäkin enemmän, sillä heidän arvomaailmansa on kirkas ja he toimivat sumeilematta sisäisen ohjauksensa mukaan. Vaikuttaa myös siltä, että sitoutuneet ihmiset kokevat olevansa verrokkejaan onnellisempia. Tämä voisikin viitata siihen, että sitoutuminen on oiva keino luoda myönteinen kosketus ihmiseloonsa, jos potee sen olevan jollain muotoa surkeaa tai muutoin takkuavan.
Sitoutuneen ihmisen voisi lyhykäisyydessään määritellä olevan sellainen, jolla on selkeä suunnitelma tavoitteineen. Moisen taustalla lymyää myös emotionaalisia ja kognitiivisia ulottuvuuksia, joten sitoutuneella ihmisellä on selkeä ja tarkoin määritelty näkemys itselleen tärkeistä asioista, siitä mikä häntä inspiroi ja mihin hän uskoo. Näinpä sitoutuminen kumpuaa ihmisen sisimmästä.
Nykyisessä ihmismaailmantilassa vieraantumisen tunne on levinnyt harmillisen laajalti. Vieraantumisesta juontuu monenlaista toivottomuutta, kun yhteys muihin ihmisiin, jopa itseen ja todellisuuteen ylipäätään tuntuu pätkivän. Tutkailkaamme siis, miten sitoutuminen voi auttaa kuromaan umpeen vieraantumisilmiön aiheuttamaa kuilua.

Hyvää tekevän sitoutumisen perusta on hyvä itsetuntemus. Sitoutuneella ihmisellä on selkeä kuva itsestään, vahva itsetunto sekä kyky tasapainottaa omat toiveensa omien kykyjensä kanssa. Lisäksi sitoutuminen muihin ihmisiin tai planeettaamme lienee mahdotonta, jos ihmisyksilö ei ole ensisijaisesti sitoutunut itseensä, eli rakastamaan itseään ehdoitta.

Ulkoisesti sitoutunut ihminen on kriittinen, avoin ja suora. Kriittinen ajattelukyky kumpuaa selkeästä käsityksestä omien tavoitteiden, niiden arvon, sekä henkilökohtaisten arvojen suhteen. Tämän selkeyden vuoksi sitoutuneella ihmisellä on kriittinen asenne epäoikeudenmukaisuutta kohtaan.
Jos tekee sitoutumisarvioita itsestään tai muista, kannattaa huomioida myös yhteisöllisyytemme vaikuttavan sitoutumiseen ja sen ulkoisiin ilmenemismuotoihin huomattavasti. Erilaiset yhteiskunnat ja ihmisjoukot arvottavat asioita eri tavoin, ja esimerkiksi suomalaisessa yhteiskunnassa on varsin yleistä pitää työtä sekä tuottavuutta korkeassa arvossa, usein myös näistä arvoista muille viitteitä antavat statussymbolit nauttivat huomattavaa kiintymystä. Mikäli tällaiset yhteisesti hyväksytyt arvot asettaa omassa arvoasteikossaan kovin korkealle, voi se helposti johtaa harhailuun.
Voimme kuitenkin melko huoletta olettaa, että lähtökohtaisesti kaikki ihmiset todellisen valinnanvapauden äärellä toivoisivat läheistensä, laajemman yhteisön ja ympäristön voivan hyvin. Mitä enemmän ihminen on sitoutunut itseensä, sitä enemmän häntä koskettaakin myös ympäristönsä ja taivaankappaleemme tila. Kukaan ei ole fyysillisesti irrallinen kokonaisuudesta, ja harmoninen rinnakkaiselo edellyttää kunnioitusta ja empatiaa muita ihmisiä sekä luontoympäristöä kohtaan.
Löytöretki sitouttaviin tavoitteisiin
Sitoutuminen edellyttää harmoniaa ajatustemme ja tekojemme välillä. Alkuun on siis syytä tutustua itseensä tositarkoituksella ja seurata sitten omaa tarkoitustaan. Tarkoituksella viittaamme eräänlaisen arjen tarkoitukseen, eli päivittäisiin tekijöihin, jotka saavat olomme tuntumaan hyvältä ja tarjoavat jotain muille ihmisille.

Kyseessä on se jokin, joka tekee juuri sinusta erityisen. Kun kyseessä on jokin, missä olemme hyviä, on lahja antamisen arvoinen maailmalle. Mitä annettavaa sinulla on, mikä tekisi ihmismaailmasta hyvemmän? Millaisia tavoitteita ja unelmia sinulla on? Miten voit tarjota lahjasi muille? Miten voit kohentaa moninaisia yksityiskohtia ympärilläsi?
Ehkä tarkoituksesi on saada muut nauramaan, ilmaista totuutta tanssin muodossa, opettaa tutkimasi asian hienouksia muille, koetella kykyjäsi urheilutaitojen saralla, maalata seiniä tai tauluja, luoda kestävämpää ruokakulttuuria, tai jatkaa Nikola Teslan työtä rajattoman energian parissa. Mikä on tarkoituksesi juuri nyt, tänään, huomenna ja tällä viikolla?
Kultainen keskitie on tunnetusti suositeltava reitti: liian helppo ei huvita ja liian vaikea lamaannuttaa. Lopulta meillä tuppaa olemaan taipumus arvostaa tekojamme vahvasti sen mukaan, miten paljon vaivaa näemme niiden eteen. Kun sijoitamme itsemme täysin johonkin, olemme tavallisesti ylpeämpiä saavutuksistamme.
Pitkän tähtäimen tavoitteesi voi olla maailmanlaajuinen rauha ihmisten kesken tai vaikkapa planeettamme siilipopulaation suojeleminen. Lopulta nämä suuren mittakaavan tavoitteet kuitenkin monesti uhkaavat motivaatiota, ja kaikessa valtavuudessaan saavat lamaantumaan. Toiminta kannattaakin aina aloittaa pienistä teoista ja läheltä. Auttamalla lähellä olevia istutamme hyvyyden siemeniä, jotka kukoistavat aikanaan. Pikkuhiljaa myös työmme vaikutus alkaa kasvaa.
Jos työsarkaa näyttää olevan liikaa, emmekä tiedä mistä aloittaa, on kannattavaa etsiä tähtäimeensä pieniä tavoitteita. Pohdi pieniä asioita, jotka motivoivat sinua ja ruokkivat ideointilihaksiasi. Keskity tavoitteeseen ja työskentele sen eteen. Pohdi, mitä kaikkea voit tehdä päivittäin tavoitteesi saavuttamiseksi. Kun lopulta saavutat tavoitteesi voit nähdä, miten siihen päädyit ja tunnistaa tekosi arvon – tämä antaa elämällesi merkitystä.
Sitoudu sisimpäsi kultivointiin
Jokainen vaihe on tärkeä, sillä niistä jokainen rakentaa jotain suurempaa. Aina nähdessäsi vaivaa ja unelmoidessasi sinä itse ja ihmiset ympärilläsi kasvavat. Onnellisuus on tarttuvaa ja pelkästään olemalla onnessa tarjoat maailmalle jotain hyvin arvokasta. Älä siis seisoskele tumput suorina, vaan tutustu kykyihisi ja kaiva oma potentiaalisi esiin. Muista hymyillä vähintään sisäisesti ja tee parhaasi. Muuta ei tarvita. Maailma odottaa maltikkaasti saadakseen tietää, miten juuri sinun sisimpäsi rikastuttaa elämää.

Ulkoiset yllykkeet ja kannusteet eivät siis toimi, vaan voimavaroja on ammennettava sisukkaasti omista sisuksista. Tällöin on helppo ymmärtää, että sitoutuminen pelkkään lopputulokseen ei lopulta riitä, vaan myös siihen johtavaan prosessiin on sitouduttava. Luota itseesi ja käännä katseesi sisimpään, niin löydät sieltä jotain upeaa, jota muut kaipaavat. Tärkeintä on kuitenkin uskoa siihen itse: löydä lahjasi, nauti siitä ja tarjoa se sitten maailmalle.
Meistä jokaisella on jotain annettavaa maailmalle, sillä meistä jokainen voi auttaa jotenkin. Maailma ei aina kaipaa monimutkaisia kykyjä, vaan toisinaan pienet – jopa tavalliset – yksityiskohdat ovat paras asia, jonka voimme antaa. Totuuden nimissä merkittävä muutos voi seurata hyvin pienestä. Lopulta kun kaikki suunnattomatkin projektit on aloitettu ottamalla ensimmäinen askel.
Pelkästään omaan lahjaansa tutustuminen moninkertaistaa myönteistä vaikutustamme maailmaan. Kasvatamme tällöin muiden ihmisten resurssien lisäksi myös omia resurssejamme. Moinen ei edellytä pitkiä matkoja tai suuria sijoituksia, saati valtaviin hankkeisiin sitoutumista – monesti riittää hymy, halaus tai auttavan käden ojentaminen. Myös toisen ihmisen kuunteleminen aktiivisesti auttaa merkittävällä tavalla.

Meistä jokainen kantaa jonkinasteista vastuuta ja voimme kukin toimia tavalla tai toisella. Sinulla on vapaus päättää, mitä teet sisimpäsi kautta muuttaaksesi ympäristöäsi jotenkin hyvemmäksi. Pohdi siis hetki tai toinenkin, miten sinä voit sitoutua tekemään maailmastamme hyvemmän?
Maailmamme tarvitsee sinun kaltaisiasi ihmisiä, jotka haluavat antaa parasta, mitä heillä on tarjota. Tarvitsemme ihmisiä, jotka näkevät valonsäteet myrskyn silmässä, levittävät rakkautta ja tekevät muut ihmiset onnelliseksi. Maailma tarvitsee ihmisiä, jotka rikastuttavat ympäristöään, haluavat antaa takaisin ja ovat kiitollisia kaikesta saamastaan. Maailma tarvitsee sinua, tarjoa sille siis hyvintäsi.
Sinänsä sitoutuminen onkin varma takuu menestyksestä, erityisesti mikäli menestyksen määrittelee tyytyväisyytenä. Jos vaikka et havainnoisi sitoutumista ympärilläsi, kaiva sitä esiin itsestäsi. Opettele sitoutumaan vahvemmin. Valitse oma kohteesi ja taistele sen puolesta. Muista ensisijaisesti olla sitoutunut itseesi, sillä ansaitset olla iloisen rauhallinen tässä ja nyt. Namaste.

Aihetta liippaavaa monenkirjavaa kirjallisuutta:
Rudolf Steiner; Eräs tie itsetuntemukseen
Šrīla Prabhupāda; Elämän tiede
Anthony de Mello; Havahtuminen
Caroline Myss; Hengen anatomia
James Nestor; Hengitys
Juhani Seppänen; Hullu työtä tekee
Richard Bach; Kohoa siivillesi
Eckhart Tolle; Läsnäolon voima
Äiti Teresa; Rakkaus näkyy
Carl Honoré; Slow: Elä hitaammin!
Alan W. Watts; The Book: Keitä me olemme
Daniel Goleman; Tunneäly
Toim. huom.
Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.
Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!